8 maart 2018

Afsluiting Oosterdoksstraat: planning 9 april

Wanneer?

De planning is dat de Oosterdoksstraat ter hoogte van het bouwterrein op maandag 9 april 2018 wordt afgesloten voor alle verkeer, behalve het bouwverkeer. Voor het afsluiten van de Oosterdoksstraat is een verkeersbesluit nodig dat door het Stadsdeel genomen wordt.

De volgende bouwfase loopt van april 2018 tot ca maart 2019. De geplande werkzaamheden in deze periode zijn omvangrijk. De afsluiting  van de Oosterdoksstraat is nodig om de werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Het afgesloten stuk Oosterdoksstraat blijft te allen tijde bereikbaar voor nood- en hulpdiensten in geval van een calamiteit op het Oosterdokseiland.

Waarom is de afsluiting nodig?

Het gebouw krijgt een overkraging over de Oosterdoksstraat net zoals bij de andere gebouwen op het Oosterdokseiland. De overkraging van het gebouw wordt opgevangen door kolommen die in de stoep langs het spoor komen te staan in de Oosterdoksstraat. Het bijzondere van dit gebouw is dat de overkraging tot aan het water langs de Oosterdokskade doorloopt en daar ‘vrij’ boven de weg komt te hangen.

Het is een technisch hoogstandje om de overkraging mogelijk te maken. Een belangrijk aspect daarbij is dat we ernaar streven de spooronderdoorgang naar de Oosterdoksstraat voor een zo kort mogelijke periode af te sluiten. Zo wordt een veiligheidsdek gemaakt, waar in latere fases alvast onderdoor gereden kan worden naar de nieuwe inrit van de parkeergarage terwijl de bouwwerkzaamheden nog bezig zijn.

 

Vanaf april 2018 vinden onder andere de volgende werkzaamheden plaats:

  • bouw nieuwe inrit parkeergarage
  • plaatsing kolommen van de overkraging
  • bouw hulpconstructie en veiligheidsdek over de Oosterdoksstraat
  • realisatie stalen constructie overkraging
  • opbouw van het gebouw, te beginnen met de parkeergarage

Het bouwverkeer gebruikt als af- en aanrijroute de Piet Heinkade en de Ruijterkade Oost en keert op het bouwterrein en/of het afgesloten stuk Oosterdoksstraat. 

Wat betekent dit voor de bereikbaarheid van Oosterdokseiland?

Vanaf 9 april is de aanrijroute voor al het verkeer (parkeergarage en logistieke aan- en afvoer voor bedrijven en instellingen op Oosterdokseiland) via de ingang Oosterdoksstraat bij het Double Tree hotel. De route loopt van Piet Heinkade – Kattenburgerstraat – Prins Hendrikkade – ODE brug naar de Oosterdoksstraat.

De parkeergarage blijft altijd bereikbaar voor bewoners met een parkeerplaats, abonnementshouders en vergunninghouders.

In onderstaande kaartjes is de omleidingsroute voor auto’s en ander verkeer aangegeven samen met het bouwverkeer en de aanrijroutes voor nood- en hulpdiensten naar Oosterdokseiland.

 

Hoe ziet de aanrijroute naar de parkeergarage eruit?

Het veiligheidsdek over de Oosterdoksstraat maakt het eerder mogelijk om de nieuwe inrit van de parkeergarage te bereiken langs de route Piet Heinkade en Ruijterkade Oost via de spooronderdoorgang. Het is de verwachting dat deze aanrijroute in jan/feb 2019 weer mogelijk is.

De nieuwe inrit van de parkeergarage heeft 2 inrijstroken en 2 uitrijstroken en ook een langere hellingbaan. Voor bewoners is er straks een aparte inrijstrook beschikbaar. De toegankelijkheid van de garage verbetert met de nieuwe ingang.

Hieronder is aangegeven hoe de aanrijroute naar de parkeergarage verandert voor de komende periode.

 

Wat kan de beheerder van de parkeergarage doen voor de bereikbaarheid?

De beheerder van de parkeergarage InPublic stuurt op het bereikbaar houden van Oosterdokseiland. Als de bereikbaarheid het toelaat wordt de beschikbare capaciteit zo optimaal mogelijk benut voor kortparkeerders.

InPublic heeft hiervoor een aantal maatregelen achter de hand, waaronder:

  • Inzetten verkeersregelaars, in drukke (vakantie)periodes altijd, anders op afroep beschikbaar.
  • Tariefdifferentiatie in drukke periodes.
  • Actief inzetten social media en adviseren wel/niet te komen.
  • Parkeergarage eerder op ‘vol’ zetten, en tijdelijk de beschikbare capaciteit verminderen.

Heeft u nog vragen? Kijk ook bij de veel gestelde vragen .