10 oktober 2019

Het kloppend hart van de nieuwe Booking.com campus

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het indrukwekkende ‘kloppend hart’ van de nieuwe Booking.com campus.

In de catacomben van het project – gelegen in de kelderlaag min 1 – wordt de centrale technische installatie opgesteld, bestaande uit o.a. een zestal luchtbehandelingscentrales met een totale luchtverplaatsing ca. 600.000 m3/h, waarmee straks geconditioneerde en gefilterde lucht aan het gebouw wordt toegevoerd.

Via grote kanalenstelsels wordt verse buitenlucht aangezogen vanaf dak niveau en vervolgens in de luchtbehandelingscentrales gefilterd, verwarmd of gekoeld – afhankelijk van de weersomstandigheden. De warmte uit de retourlucht van het gebouw wordt via zogenaamde warmtewielen overgedragen aan de koude buitenlucht. De behandelde lucht wordt vervolgens via luchtkanalen toegevoerd naar de verhoogde vloer en via vloerroosters in de ruimtes geblazen.

Via grote bouwkundige plena – opgebouwd uit geïsoleerde panelen – wordt de lucht naar de centrales toe- en afgevoerd. Naast de luchtbehandelingscentrales worden de verdeler/verzamelaars opgesteld voor de distributie van warmte en koude naar de luchtbehandelingscentrales en naar de strekmetalen klimaatplafonds, die in een later stadium op de verdiepingen zullen worden aangebracht. Met de laagtemperatuur warmte en hoogtemperatuur koude uit collectieve energiecentrale wordt de campus straks op een duurzame wijze verwarmd en gekoeld. Het is bijzonder dat deze installaties al kunnen worden gemonteerd in een vroeg stadium van de bouw. In de meeste projecten bevinden deze installaties zich op dakniveau en worden dan pas veel later in de bouwfase gerealiseerd. Door de installaties in de kelder op te stellen is er geen ruimtebeslag voor deze techniek op de hoogste verdiepingen en kunnen daar juist mooie kantoorfuncties worden gerealiseerd met een uniek uitzicht op de binnenstad en ’t IJ.

Ook het transport van deze installaties was een logistieke uitdaging. De luchtbehandelingscentrales zijn vanuit het Noordelijke havengebied per schip getransporteerd naar het Oosterdokseiland en via de bouwkranen op de bouwplaats gehesen om vervolgens via een grote transportopening in het kelderdek naar de opstellingsruimte in de kelder te worden getransporteerd.
De komende weken worden de installaties verder afgemonteerd tot aan de schachten naar de begane grond waar dan later in de bouw zal worden gestart met het realiseren van alle verticale kanalen en leidingsystemen tot op de verdiepingen.