19 december 2018

Stand van zaken december 2018

Op vrijdag 30 november was het eindelijk zo ver. De laatste kolom van het gebouw werd geplaatst. Deze kolom weegt 95.000 kilo en het aanvoeren en plaatsen van de kolom had nogal wat voeten in de aarde, aangezien er weinig ruimte is op het eiland om de kolom met een kraan op haar finale positie te kunnen tillen. De kolommen dienen als ondersteuning van de vierde etage van het gebouw en overkragen de Oosterdoksstraat, zoals dit bijna bij alle andere gebouwen op het Oosterdokseiland het geval is. Momenteel worden de kolommen ondersteund door een hulpconstructie gemaakt van staal. Deze stalen hulpconstructie wordt ook direct gebruikt als een soort ‘crashdeck’ om ervoor te zorgen dat er geen bouwmaterialen op het wegdek van de Oosterdoksstraat kunnen vallen. Om een beeld te krijgen bij het plaatsen van de kolommen hebben wij een filmpje laten maken, het filmpje is toegevoegd aan deze nieuwsbrief.

Nieuwe in- en uitrit parkeergarage
Onderdeel van de bouw van kavel 5b/6 is de nieuwe inrit van de parkeergarage Oosterdok. De inrit wordt breder en er komt een aparte rijstrook voor abonnementhouders en eigenaren van een parkeerplaats. Deze rijstrook start aan het begin van de hellingbaan, zodat tijdens drukke tijden de abonnementhouders en eigenaren zo min mogelijk last gaan krijgen van eventuele filevorming.
De verwachting is dat de nieuwe in- en uitrit van de parkeergarage in april 2019 in gebruik genomen kan worden, hierna wordt de oude in- en uitrit gesloopt. Dit betekent dat de aanrijroute van en naar de parkeergarage tijdelijk wordt aangepast. Momenteel is de aanrijroute van en naar de parkeergarage via de Prins Hendrikkade, over de ODE brug en de Oosterdoksstraat. De nieuwe route gaat via de Piet Heinkade over de De Ruijterkade. Het is dan niet meer mogelijk om de parkeergarage te bereiken via de Oosterdoksstraat (zie routekaartje). Om deze route mogelijk te maken, wordt op dit moment hard gebouwd aan een overkraging van de straat (het eerder genoemde ‘crashdeck’), zodat autoverkeer veilig onder het bouwwerk door kan rijden.

Informatieavond
In februari 2019 zijn wij als ontwikkelaar, net als vorig jaar, door de gemeente Amsterdam voor de informatieavond over alle omgevings- en bouwprojecten op en rondom het Oosterdokseiland uitgenodigd. Wij zijn dan aanwezig om vragen te beantwoorden, of om o.a. een toelichting te geven op de aanpassing van de aanrijroute naar de parkeergarage. Deze informatieavond wordt in samenwerking met de Gemeente Amsterdam georganiseerd en kavel 5b/6 is hiervan een onderdeel. De precieze datum is nog niet bekend, maar hierover wordt u binnenkort geïnformeerd en voor uitgenodigd door de Gemeente Amsterdam.