BPD wil vooroplopen met duurzame gebiedsontwikkeling. Duurzame gebiedsontwikkeling gaat naast milieu over sociale, ruimtelijke en economische waarde. People, planet en prosperity zijn voor BPD daarom het logische vertrekpunt om gebieden te ontwikkelen waar mensen zich thuis voelen, nu en in de toekomst. Hierbij hanteert BPD 4 duurzaamheidspijlers.
1. Energietransitie
Energiebesparing en duurzame energie hebben hoge prioriteit bij het ontwikkelen van nieuwe gebieden, wijken en woningen.
2. Klimaatadaptatie
Onze leefomgeving is zo ingericht dat deze bestand is tegen wateroverlast, hittestress en langdurige droogte.
3. Circulaire gebiedsontwikkeling
We (her)gebruiken grondstoffen en beperken afvalstromen, juist bij de bouw van nieuwe woningen en de inrichting van gebieden.
4. Gezondheid
In onze leefomgevingen is het aangenaam verblijven en zetten we bewoners aan tot gezond gedrag.
Voor ODE zijn duurzaamheidscriteria gehanteerd die zelfs verder gaan dan de wettelijke normen. De techniek die gebruikt is om energie te besparen is uitermate innovatief. In 2008 won de Bibliotheek op ODE een prijs als meest duurzame, publiek toegankelijke gebouw van Amsterdam. Het Conservatorium werd voor deze prijs genomineerd. Voor alle kantoren op ODE zijn hoogwaardige materialen geselecteerd, gericht op langdurig gebruik en waardebehoud. Daarnaast is het stedenbouwkundige programma gebaseerd op een lange termijnvisie. De hoge dichtheden en menging van functies garanderen een blijvend gevarieerd gebied. Tot in lengte der jaren zal dit zorgen voor levendigheid en leefbaarheid van ODE.
Door gebruik te maken van de nieuwste technieken en systemen, waaronder zonnepanelen, is een verantwoord gebruik van natuurlijke bronnen gegarandeerd. Alle kantoren, winkels en woningen zijn aangesloten op het LTEO systeem van ODE (Lange Termijn Energie Opslag). Dit systeem voorziet het totale eiland van energie door middel van ondergrondse warmte- en koude opslag.
BPD heeft de aanvraag voor een BREEAM-NL certificaat voor Oosterdokseiland Kavel 5/6 ingediend. BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie is in Nederland hét keurmerk om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheids-prestatie. Het keurmerk is er voor kantoren, retail, scholen, industriële gebouwen, woningen, bijeenkomst- en logiesfuncties en datacenters.
Met BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie worden gebouwen beoordeeld op negen verschillende duurzaamheids-onderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Wanneer het nieuwe kantoor op Kavel 5/6 op ODE opgeleverd wordt, vindt er een eindcontrole plaats en wordt het ontwerpcertificaat omgezet in een oplevercertificaat. Een verplicht onderdeel voor een BREEAM-beoordeling is een casestudie. Hierin geeft BPD exact aan welke maatregelen zijn getroffen op het gebied van duurzaamheid tijdens de nieuwbouw. Bekijk de casestudie hier.